Kristen mint Lisbeth Salander?



0 komment
,Lassan, de biztosan hazánkba is begyűrűzik a Millennium-láz. A könyvesboltok eladási listáin már ott található a svéd krimitrilógia, hamarosan pedig a filmvászonra is megérkezik a nőgyűlölő férfiakat móresre tanitó tetovált lány. A hollywoodi változatról naponta érkeznek a friss hirek, így itt az idő, hogy áttekintsük, amit tudni érdemes a Millennium-trilógiáról.

A könyvek: A svéd Stieg Larsson eredetileg tízkötetes Millennium-sorozatot tervezett, de 50 éves korában szívrohamban elhunyt, mielőtt az első regényt kiadták volna. Mivel férfi főhőséhez hasonlóan maga is oknyomozó újságíróként tevékenykedett, halála óta nem szűnnek a spekulációk, hogy valójában gyilkosság áldozata lehetett. Állítólag a negyedik könyv kézirata is kiadható formában van, de az író egykori élettársa - aki ráadásul folyamatos hagyatéki csatában áll Larsson családjával - nem teszi lehetővé nyilvánosságra kerülését. Svédországban 2005-ben adták ki A tetovált lány-t (ottani címén: Férfiak, akik gyűlölik a nőket) és alaposan megosztotta a közvéleményt. Az izgalmas és jól megírt könyvet érdekes módon pont ugyanazon okok miatt dicsérték és támadták is: míg egyeseknél kiütötte a biztositékot a nők ellen elkövetett erőszak részletekbe menő leírása, mások feminista bosszúangyalként ünnepelték a főhősnőt, Lisbeth Salandert. Magyarul tavaly óta megvásárolható a trilógia mindhárom darabja.

Lisbeth Salander angolul: Az amerikai remake biztossá válásával persze felmerül az izgalmas kérdés, hogy mely fiatal hollywoodi színésznő lenne képes hitelesen a gyakran punk-taréjjal parádézó, androgün, biszexuális feminista hősnő bőrébe bújni. Az Empire magazin szerint Salander "Clarice Starling (Jodie Foster A bárányok hallgatnak-ban) óta a legjobb női krimi-szerep", amiért minden 30 alatti hollywoodi színésznő megveszne. Fincher állítólag ismeretlent szeretne felfedezni, de a producerek valószínű, hogy boldogabbak lennének egy jól csengő, biztos közönséget szállító névvel, mint például a Twilight-szériából pont felnőtt-szerepekre kacsingató Kristen Stewart, akit ráadásul gyakorlatilag Fincher fedezett fel a 2002-es Pánikszobá-val. A meleg közösségek időközben a The L Word című tévésorozatban Lisbethez igen hasonló jelenséget (Shane) megformáló Katherine Moennig szerződtetéséért lobbiznak, ami nem rossz ötlet, bár Moennig a televízión kívül még nem sok emlékezeteset alkotott és 33 évesen túl öreg is a szerepre. A leggyakrabban az idén Oscar-jelölésig (Egy lányról) is jutott Carey Mulligan nevét hallani a remake-kel kapcsolatban, aki megerősítette, hogy nagy álma Lisbeth Salander megformálása, de nem tud róla, hogy megkeresték volna hivatalos ajánlattal. Bájos, kislányos arcát mindenesetre nehéz elképzelni punk-smink és piercingek alatt, de remek színésznő, szóval megnéznénk, hogy cáfol rá a prekoncepciókra. Az Indiewire-en lehet szavazni is, hogy kit látnánk legszívesebben Lisbeth Salanderként, egyelőre Moennig vezet Ellen Page és Natalie Portman előtt.

A teljes cikket az Origo filmklubon olvashatjátok!

0 komment:

Megjegyzés küldése

newer post older post