Jalouse interjú - fordítás



3 komment
Úgy látszik még mindig készülnek olyan filmek, ahol a színészek, technikusok és készítők heteken át osztoznak közös élményeken, de a tűz körül énekelve minden este eszükbe jut, hogy majd külön utakon folytatják tovább.

Bár csak pár órája vagyok Kristen és Garrett közelében, rögtön érzem, hogy közel állnak egymáshoz: barátságuk határozottan filmes kalandjukból ered. Annak ellenére, hogy fiatalok (21 és 26) sok mindent megéltek és bár külsőleg tökéletesek, egyáltalán nem ostobák. Őszintén szólva imádunk kritizálni, de itt most meg kell hajolnunk. Eddigi filmes karrierjük nem vált épp a javukra (a Twilight Kristen-nek és a Tron Garrett-nek), de ebből az interjúból kiderül, hogy ezt az adaptációt milyen intenzitással és intelligenciával kezelték. Ahogyan hallgattak a karaktereikre és amilyen precízen keltették őket életre, azzal kellően bizonyítottak a producereknek és annak az életrajzírónak is, aki szaktanácsadóként dolgozott a filmen.

Nyilvánvaló, hogy Kristen és Garrett örül annak, hogy újra láthatják egymást. Élvezik a közös pózokat, egymásnak feszülnek a régi kék Chevrolet előtt, ami a fotózás mellékszereplője. Ráfekszenek, a kerekén ülnek, befészkelik magukat a járgányba, kinyújtóznak a motorháztetőn...

A felvételek között ugratják egymást, nevetgélnek, rágyújtanak egy-egy cigarettára. A fotózást az interjú követi. Kristen fehér pólóban és egy régi, valaha hosszúszárú Levi's-ből levágott short-ban ül egy támla nélküli széken, az arca teljesen természetes a fotózásra készített sötét smink ellenére is. Az édes Garrett - aki nagyon kedvesnek tűnik - vele ellentétesen foglalt helyet a kanapén és épp az aznapi első kóláját nyitja, a szünetek közötti rengeteg pezsgő után (az egyik asszisztens megmutatta neki, hogy kell úriemberként szolgálni az italt, amit a színész meg is nevetett: 'Olyan mint a nők, a nyakánál kell megragadnod').

Az ütem megy tovább

Nagyon meg akarták csinálni ezt a filmet.

Kristen: '14 éves koromban olvastam az Úton-t. Ez volt az első olyan könyv, ami olvasásra késztetett. Két évvel később megkaptam a forgatókönyvet találkoztam Walter-rel. Néha, mikor új emberekkel, rájössz, hogy te is ugyanazokért a dolgokért akarod megcsinálni a munkát, amiért ők. Mindegy miről beszélgettünk, mindig ugyanazt a közös izgatottságot, ugyanazt az energiát éreztük. Mikor elmentem és megtudtam, hogy megkaptam a szerepet, össze-vissza ugráltam örömömben!'

Garrett: Bizony, még a vacsoráról is ellógtál emiatt.

Kristen: Micsoda? Ja tényleg, nagyon fiatal voltam.

LuAnne Anderson, az igazi Marylou, szintén fiatal volt. 15 évesen ment hozzá Neal Cassady-hez, az igazi Dean Moriarty-hoz. Garrett 22 volt, mikor megtudta, hogy ő fogja játszani Kerouac legjobb barátját és óvatlan bűntársát, aki állítása szerint tinédzserként felnyitotta a szemét és a könyv elolvasása után döntötte el, hogy otthagyja Minnesota-t. A forgatáson ünnepelte 26. születésnapját. Azalatt a 4 év alatt, mikor a költségvetést finalizálták, a színészek akarata sosem lankadt.
'Walter Salles kitartása figyelemreméltó volt. Dokumentumfilm forgatásával készítette fel magát a projektre: valójában már azelőtt elkezdte a filmet, hogy zöld utat kapott volna' meséli Garrett. 'Walter-rel és az 50 fős stábbal elutaztunk New York-ból LA-be és bár 9 alkalommal kellett megállnunk kocsi gondok miatt, de megcsináltuk.' Chili, Argentina, New Orleans, Arizona, Mexico City, Montreal, San Francisco. A megtett útnak köszönhetően a stáb néhány hónapig úgy élt, mint a vándorcigányok. A három főszereplőnek is meg kellett tennie ezt az utat, mindenféle kényelem és kényeztetés nélkül (sem ügynökök és PR-osok nem lehettek jelen, ami nagyon ritka még amerikai szemmel is).
Garrett: 'Csak egymásra számíthattunk. 6 hónapig olyanok voltunk, mint egy család. Ebben a szakmában ez gyakran előfordul, kivéve, hogy 1 hónap elteltével egy teljesen másik családban találod magad. De ilyesfajta erős kötődés nagyon ritkán alakul ki. Ennél a filmnél ez nem volt mindennapi.'


Kristen csatlakozik: 'Mindenki aki ezen a filmen dolgozott, ugyanezt mondta nekem is, ritka, hogy ilyen élmény részesei lehetnek. Irigy lennék, ha nem lehettem volna benne én is!'

Hogy erősítse a szolidaritás érzését, a producer beatnik tábort szervezett a forgatás előtt: egy hónapnyi belefeledkezés a beat generáció kultúrájába, mindenféle olvasmánnyal és vetítéssel (az összes Cassavetes filmmel!). Ez egy olyan közös élmény volt, mely sokat segített Kristen-nek megismerni a karakterét. 'Több órányi felvételt hallgathattam meg arról, ahogy LuAnne az akkori időkről beszélt. Hallottam, hogy felvidult a hangja, amikor arról mesélt, hogyan táncolt. Olyan sok dolgot megtudtunk az igazi személyekről és az életükről, akik a könyvben szerepelnek, hogy tényleg rengeteget segítettek a nehéz jelenet eljátszásában. Végig velünk voltak.'

Meztelen lakoma

Ez az erős személyiséggel és lenyűgöző szexuális kisugárzással rendelkező lány, aki 1949-ben ugrott be a két fiú Hudson-jába, az akkori korszaknak és a mai mozis világnak megfelelően is egy nem mindennapi női szerepet jelentett Kristen-nek. LuAnne 14 éves korában esett szerelembe a lidércfényként bolyongó Cassady-vel. 'Cassady-nek köszönhetően valami felébredt benne', meséli a színésznő székén fészkelődve. 'Nem volt félelem a tetteiben. Felszabadította magát a gátlások alól és nem volt az a félős fajta. Tágra nyílt szemmel figyelte az életet, mindenféle ítéletek nélkül, képes volt mindenkiben meglátni a szépséget. Ezért irigylem őt. Mindig felszólalt, mert azt akarta, hogy mindenki jól érezze magát.' Egy tabuk nélküli lány, akin két barát osztozott.

Garrett: 'Megértette, hogy a féltékenységnek nincs értelme. Tudta, hogy a férfiak ott aludtak mellette mindkét oldalon, de a személyisége olyan volt, hogy mindenkit meg akart érinteni.'

Kristen: 'Nem szégyellősködte el a barátaival való lefekvést' - folytatja Kristen. Ez az erotikus promiszkuitás a könyv cenzúrázatlan változatában található meg (az eredeti átiratot 2007-ben adták ki), a filmben is benne kellett lennie. A film bővelkedik pár forró jelenetben, többek között egy drogtól és alkoholtól mámoros, izgatottságtól áthatott átmulatott éjszakában. Az Úton épp olyan fékezhetetlen, mint a szereplők hármasa. Ez a trió indította el a hippi lázat, egy-két évtizeddel megelőzve annak tényleges, 1970-es kibontakozását. A színészek számára a szex és a drogok már kezdettől fogva részesei voltak a szerződésüknek, de arról nehéz részleteket megtudnunk, hogy ők ezt hogyan élték meg személyesen a forgatás alatt. 'Nagyon megszerettük a karaktereinket és azt akartuk, hogy a nézők is ugyanúgy megszeressék őket, ahogy mi is' - idézik fel. Átélték a lelkesedésüket. Annak ellenére, hogy a film az ötvenes években játszódik, a szereplőkkel bárki bármikor azonosulni tud, időtlenek. Mindketten bevallják, hogy megnyerte őket az egész utazás hangulata, a szabadság iránti olthatatlan szomjúság és annak a bizonyos valaminek a keresése. Még filozófiai következtetéseket is vontak le.
Garrett: 'Mikor elhagyod az iskolát, úgy érzed minden amit akarsz csupán karnyújtásnyira van. De ha az élet kicsit visszaüt, meg kell oldanod a feladatot. Ahelyett, hogy rohannál tovább életed nagy hódításán, muszáj lassítanod és emiatt vesztesz kicsit a csodálatból.'

Kristen, aki tinédzser évei óta színészkedik és jelenleg karrierjének egyik csúcsán van, szintén nem akarta elveszteni a szikrát. 'Én is szeretnék olyan izgalmi állapotban lenni, mint ők voltak akkoriban. Szeretnék minden nap olyan lenni. Mert ennek nincs köze az éveid számához.' A beszélgetést a forgatás végéről fejezzük be, a szívfájdalomról és a különválásról. Garrett egyéb kötelezettségei miatt (a Cohen testvérek 'Inside Llewyn Davis' című filmjében lesz látható legközelebb, amit hamarosan elkezdenek forgatni NY-ban) nem lehetett jelen a záróparty-n.

'Alá sem írtad az én 'Úton' példányomat' dorgálja Kristen, aki Charlize Theron mellett alakítja Hófehér szerepét és Bella bőrébe is visszabújik egy utolsó alkalommal a Breaking Dawn 2. részében. 'Nem volt könnyű, úgy éreztem, mintha vissza kellett volna mennem az iskolába, 'vallja be.

Egy nyári vakáció után.

3 komment:

Névtelen at: 2012. április 29. 11:10 írta...

rose:

Köszi Annie! Nagyon szuper vagy,hogy ilyen gyorsan lefordítottad. :) Szeretem az ilyen interjúkat,mert én részben ezért is szeretem Kristent,hogy minden amit mond,nagyon elgondolkodtató,nem csak üres szavak. :)

Annie at: 2012. április 29. 11:15 írta...

Nincs mit :)

Viszont annyira nem volt egyszerű, főleg a vége, ugyanis az eredeti francia átfordítása angolra nem sikerült épp a legtökéletesebbre a csajnak aki csinálta, így felesben dolgoztam hol ezzel, hol azzal. De nem panaszkodom nagyon, inkább ez legyen, mint a full francia :)

mesmerized at: 2012. április 30. 13:25 írta...

Én is köszi! Tökre izgatott vagyok a film miatt, ez az interjú most jól esett. :)

(és grat, hogy franciából és angolból is perfect vagy :D) i'm jealous!!

Megjegyzés küldése

newer post older post